4 tipy ako spracovať tohtoročnú úrodu ovocia a zeleniny

Každý z nás si užíva prvé plody, ktoré nám ponúkla naša záhradka. Veľa krát je však úroda bohatšia než sme si mysleli a hľadáme spôsob ako ich trvanlivosť predĺžiť. Máme pre Vás 4 tipy ako sa popasovať s nadbytočnou úrodou.

 

1. SUŠENIE

Sušenie je veľmi populárny spôsob ako zúžitkovať nadbytočné ovocie či zeleninu. Najčastejšie sa sušia jablká, hrušky, slivky ale tiež hríby, paprika alebo iná zelenina. Týmto spôsobom si môžeme pripraviť domácu vegetu alebo zdravý snack nazývaný “ovocná koža”.

 

Ovocná koža

Na jeden plech potrebujeme približne 0,5 kg jabĺk,ak sú veľmi sladké tak citrónovú šťavu a chia semiačka vďaka ktorým pyré lepšie zhustne. Jabĺčka rozmixujeme a zmes natrieme rovomerne na plech. Sušíme v sušičke na 50 stupňov celzia alebo aj vonku na slnku. Keď je koža vysušená, odlepíme ju z papiera a nakrájame alebo nastriháme na ľubovoľné kusy. Pre prípravu ovocnej kože môžete použiť akékoľvek ovocie, semiačka či bylinky. Je to len na Vašej fantázií.

Domáca vegeta

Najlepšie na výrobe domácej vegety je, že zúžitkujete nedokonalé kusy zeleniny, ktoré by ste inak vyhodili. Ďalšou výhodou je, že si sami určíte pomer zeleniny a akú zeleninu na vegetu použijete. Niekto to má rád s hubami a iný s cesnakom. Umytú a očistenú zeleninu nakrájame na drobné kúsky. Rovnomerne rozložíme a sušíme na 60-70 stupňov celzia až kým to nie je úplne vysušené. Túto hotovú zeleninovú zmes rozmixujeme, pridáme soľ a rozdelíme do uzatvárateľných nádob.

 

2. ZAVÁRANIE

Najobľúbenejším spôsobom ako docieliť dlhšiu trvanlivosť ovocia a zeleniny je zaváranie. Zavárame len čerstvú a kvalitnú zeleninu. Od uhoriek, kapusty, koreňovej zeleniny či hríbov sa zavára aj mäso, hotové jedlá a polievky. Pri zelenine sa nálev líši chuťou, ktorá môže byť kyslá, sladkokyslá alebo štipľavá. Ak budete zavárať mäso, nezabudnite ho najprv tepelne upraviť a až potom dať do pohárov a zaliať vývarom alebo omastkom z pečenia. Ak ste milovníci polievok a nechcete tráviť veľa času pri hrncoch, máme pre Vás výbornú správu. S našim polievkovarom je polievka hotová do pol hodiny. Stačí vložiť zeleninu, vodu, korenie a vybrať si program. Máte chuť na jemnú, krémovú alebo polievku s kúskami zeleniny? Dokonca sa týmto spôsobom dá pripraviť džem či výživa. Na prípravu džemu môžete využiť nie len polievkovar, ale aj domácu pekáreň. 

Jahodový džem

Pripravíme si 1 kg dobre umytých jahôd, 250 g cukru a 1 sáčok želatiny. Všetky ingredencie vložíme do polievkovaru a zapneme program “jam”. Pri tomto programe sa už o nič nemusíte starať a za necelú pol hodinu si budete vychutnávať vynikajúcu domácu marmeládu.

Žampiónová – krémová polievka

Do nádoby vložíme 800 g očistených žampiónov, nakrájanú cibuľu, bujón alebo lyžicu vašej domácej vegety, 800 ml vody, 200 ml smotany, prípadne iné korenie podľa chuti. Zapnete program “Smooth” a polievka je za chvíľu hotová.

 

3. ODŠŤAVŇOVANIE A SMOOTHIES

Príjem vitamínov je veľmi dôležitý, ale čo ak nemáte čas a náladu na vymýšlanie zdravých jedál? Potom sú tu vitamínové bomby, ktoré Vám dodajú rýchlu energiu. Pre ľudí so zažívacimi problémami je odšťavnovanie skvelou voľbou, pretože šťava neobsahuje vlákninu. Avšak pokiaľ nejde o jablko, nie je veľmi vhodné kombinovať ovocie a zeleninu, pretože taká kombinácia s repou, mrkvou alebo cuketou spôsobuje niektorým ľuďom kvasenie a plynatosť. Narozdiel od štiav, smoothies obsahujú vlákninu a keď si ho pripravíte z mlieka, mliečnych výrobkov, proteinu alebo vločiek, je to plnohodnotné jedlo plné vitamínov, minerálov, bielkovín a sacharidov. Pri oboch spracovaniach je dôležité ovocie a zeleninu poriadne umyť a očistiť.

Mandlové mlieko

Dobrá správa pre vegánov! S odšťavňovačom si dokážete vyrobiť rastlinné mlieko. Stačí Vám 100g mandlí, ktoré si na noc namočíte do teplej vody. Na druhý deň ich zlejete, nasipete do prístroja a pridáte 250 ml vody. Zbytky potom využijete napríklad v ovesnej kaši alebo pri pečení koláčov.

Banánovo – yougurtové smoothie

Do mixéra dáte dva zrelé banány, grécky jogurt, 5 ďatlí, za hrsť vločiek a trošku mlieka. Ďatle sú náhrada za cukor ale kľudne ich vynechajte alebo nahraďte niečim iným. To isté platí aj pre ovocie. Všetko poriadne rozmixujete a môžete podávať. Ak máte chuť na studený nápoj, nahraďte čerstvé ovocie za mrazené.

 

4. ZAMRAZENIE

Mnohí z Vás sa pri slove “mrazenie” čerstvej zeleniny zľaknú, ale napríklad pri špenáte náš organizmus získa viac železa po jeho zmrazení ako z čerstvého špenátu. Veľa druhov zeleniny ako hrášok, brokolica, mrkva si mrazením zachovávajú 80 % vitamínu C. Aby Vám potraviny, ktoré zamrazujete nezmenili farbu, chuť a vydržali v mraziaku aj rok, musíte ich najprv blanžírovať. Doba blanžírovania sa líši od druhu zeleniny. Brokolica sa blanžíruje 1 minútu, no kukurica až 7 minút. Tekvicu a bylinky blanžírovat nemusíte. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody ako uhorka, melón by sa zamrazovať nemali.

 

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "4 tipy ako spracovať tohtoročnú úrodu ovocia a zeleniny"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk