Ako udržiavať vodu v bazéne čistú

Pokiaľ máte na záhrade bazén, viete, že je nutné ho neustále udržiavať, aby ste si mohli užívať čistú, priezračnú a bezpečnú vodu.
Prvou otázkou, ktorú mnohých z vás pri zriadenie bazénu rieši je, či budete používať bezchlórovú alebo chlórovou chémiu.

 

1. Chlórová chémia
Aby ste vodu udržiavali stále čistú, sú chlórové tablety takmer nepostrádateľné ale nie nevyhnutné. Výhodou chlórovej chémie je nízka cena, vysoký dezinfekčný a oxidačný účinok a ľahké dávkovanie. Nevýhodou je nižšia účinnosť v lete pri vyšších teplotách a typický zápach. Tento zápach je kvôli nadmernému potu a moču v bazéne. Chlór nestíha tieto látky rýchlo "rozbíjať" a tím pádom nečistoty na seba naviaže. Chlór sa vo vode stále nachádza, ale nemá už dezinfekčné účinky. Vzniká viazaný chlór. Aby sme viazaný chlór odstránili, je nutné pridať až desaťnásobné množstvo nového chlóru, ktorý bijú viazaný chlór a za pár dní bude vaša voda v bazéne opäť v poriadku.
Chlorinátor (solinátor) - je filtrácia, ktorá premieňa slanú vodu na chlór. Voda prechádza cez chlorinátor a soľ premieňa na chlór. Vzniknutý chlór okamžite dezinfikuje vodu. Po dezinfikovanie sa chlór premení späť na soľ a proces čistenia sa opakuje.

 

2. Bezchlórová dezinfekcia
V bazénoch sa bez dezinfekcia nezaobíde, ale bez chlóru áno. Bezchlórová chémia je v dnešnej dobe viac populárnejšie. Lepšie účinkuje vo vyšších teplotách vody, čo oceníme tiež vo vírivkách. Bezchlórové prípravky umožní alergikom a ľuďom s citlivou pokožkou príjemnejšie kúpanie.
Ak ste novým užívateľom bazéna a rozhodli ste sa používať bezchlórovú chémiu, môžete siahnuť po Guanicid - nemá vplyv na pH vody, vydržia vyššiu teplotu vody, nevysušuje pokožku, nedráždi oči a sliznicu a dávkuje sa raz za 14 dní. Pri vyšších teplotách a väčším zaťažovaní každých 7-10 dni. Guanicid možno použiť ihneď bez dávkovacieho zariadenia. V prípade že ste pridali do bazéna viac prostriedku než by sa malo, nič sa nedeje, nijako vám to neuškodí, len počkáte dlhší čas do ďalšieho pridaní.
Ekologický a šetrní spôsob ako mať vodu v bazéne čistú je za použitia UV lampy. Žiarenie z Uv lampy efektívne ničí mikroorganizmy a vírusy a zabraňuje množeniu jednoduchých organizmov. Radikálne sa zníži tvorba a výskyt plesní, baktérií a rias. Pomocou UV lampy bude voda v bazéne nezávadná a kryštálovo čistá.

 

3. Prechod s chlórovej chémie na bezchlórovú chémiu
Ak ste používali chlórovú chémiu a chcete prejsť na bezchlórovú chémiu tak pár dní nepoužívajte prípravky s chlórom, a potom aplikujte Guanicid a Oxy light priamo do vody. Štartovacie dávka u Guanicidu je 30ml na 1m³ vody, u Oxy light potom 3l na 10 m3. Následná údržba je nenáročná. Guanicid stačí pridávať raz za 14 dní. V plnom lete, keď je voda viac zaťažená sa oplatí doplniť prípravky na úpravu pH vody.
pH hodnota vody je tiež dôležitá pre bezproblémový chod v bazéne. Ideálna hodnota pH vody je medzi 7,2 a 7,6 a zistíte to pomocou testovacieho prúžku. Pri hodnote vyššej ako 7,6 dochádza k strate dezinfekčného účinku vody. Ak je hodnota pH vysoká, pridajte pH mínus a naopak. Ak chcete zvýšiť hodnotu pH v bazéne, pridajte pH plus.

 

 

4. Napúšťanie bazéna
Pri prvom používaní bazénu ho dezinfikujte, naplňte vodou, stabilizujte tvrdosť, urobte úpravu pH a pridajte prípravok Guanicid (pre bezchlórovú chémiu) alebo Komplexon a chlórové tablety (chlórová chémia).
Ak napúšťame bazén zo studne, ktorá je bohatá na železo, aplikujeme pH mínus a maskovacích tvrdosti: pH vody sa vráti na neutrálnu hodnotu a predídeme tomu, aby nám voda v bazéne zhrdzavelo. Ak do 24 hodín po prvom zachlórovaní uvidíte, že vaša voda v bazéne hnedne, urobte šokové ošetrenie vody pomocou chlórového prípravku chloršok alebo bezchlórového prípravku Oxi šok.

 

 

5. Vysávanie bazéna
Vysávanie je neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o bazén, ktoré dokáže odstrániť pevné nečistoty usadzujú sa v bazéne. Vysávať môžete ručne za pomoci teleskopickej tyče a rôznych druhov kief alebo za pomocou poloautomatického a automatického robota.
Mechanické vysávača - sa skladajú z teleskopickej tyče a nasávacie hlavy s kefami. K dispozícii máte ako štandardné, tak trojuholníkové kefy a rôzne príslušenstvo.
Poloautomatické vysávača - sa po bazéne pohybujú samé a pre svoj chod využívajú výkon pieskovej filtrácie.
Automatické vysávače - sú ideálne pri veľké bazény. Nie sú napojené na filtráciu a tak všetky nečistoty, ktoré vysávač pozbiera, zostanú v zbernom koši a nehrozí opätovné vypustenie nečistôt do vody. Vaša jediná práca bude vymyť zberný kôš z vysávača.

 

Užite si leto v nádhernej priezračnej vode!

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "Ako udržiavať vodu v bazéne čistú"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk