Ako pripraviť kríky a stromy na zimu

Vedeli ste že, existuje viac ako 100 druhov ruži, najdlhšia zaznamenaná výška bola 7 m a že olej z ruží je jeden z najdrahších na svete?

V predchádzajúcom článku sme sa venovali príprave trávnika na zimu a v dnešnom sa dozviete ako pripraviť na zimu kríky a stromy. Nie len zvieratá ale aj stromy sa chystajú na zimný spánok. Zatiaľ čo sa les na zimu pripraví sám, na záhrade tomu musíme trošku dopomôcť. Samozrejme, vtáčiky sú neodmysliteľnou súčasťou a preto Vám na záver ukážeme ako si rýchlo a ľahko vyrobiť vtáčie kŕmidlo.

 

Kríky

Kríky sa objavujú na každej záhrade. Rastú rýchlejšie ako stromy a za celkom rýchly čas vytvoria plynulý prechod medzi rastlinami a stromami. Záhradu tiež zútulnia a pridajú na estetickej kráse. Ak máte listnaté kríky, tie sa na jeseň postarajú o farebnosť a popadané lístie môžete použiť ako perinku pre stromy. Ihličnaté kríky sú zdrojom zelene a pri šedo bielej zime vyzerajú na záhrade pekne. Väčšina trvaliek či kríkov budú pred mrazmi vďačné že ich zakryjete listami, alebo prisuniete viac pôdy. Iné to však neznesú a potrebujú inú starostlivosť. Síce by mali zimu prežiť bez úhony tak aj tie najodolnejšie majú problém s mrazom. Na snehovú pokrývku sa spoliehať nemôžete a teda stále zeleným rastlinám prospeje keď okolo koreňov nahrniete vrstvu lístia alebo slamy. Citlivejšie kríky ako napríklad ruže ci ibištek môžete chrániť tak, že ku korenom dáte kompost či listovku. Väčšie kríky ochránite smrekovými vetvami opretými o krík alebo jednoduchou konštrukciou. Ak sú silné mrazy, použite netkanú bielu textíliu určenú na zimu. Ak máte popínavé rastliny, tiež ich môžete zabaliť do bielej textílie.

 

Stromy

Tak isto ako stromy chránime pred silným slnkom, musíme ich chrániť aj pred mrazom. Kmeň môžeme ochrániť napr.  špeciálnymi ochrannými fóliami alebo bielym vápenatým náterom na stromy. Vápenatý náter slúži na to, aby sa na jar kmeň toľko neprehrial a znížil sa tak teplotný rozdiel medzi dňom a nocou. Kôra potom nebude toľko praskať. Ak chcete ochrániť strom pred húsenicami použite lepové pásy. Avšak ak bývate blízko lesa, bolo by najlepšie keby svoje stromy zabezpečíte drôteným košom. Kôš je potrebné zakopať cca pol metra do zeme. Ovocným stromom prospeje podstielka z kompostu, ktorý je ešte stále v stave rozkladania a navrch dajte ešte vrstvu lístia alebo slamy. Korunky malých stromov môžete zabaliť do textilnej bavlny.  

 

Nebojte sa ani sadeniu stromov či kríkov. Väčšinou sa vysádza na jar ale práve jesenné chladnejšie a vlhkejšie počasie im pomôže lepšie zakoreniť. Medzi skvelé voľby patria rybíz, maliník alebo angrešt. Pri prerezávaní konárov poznáme 4 druhy rezov.

 

Výchovný rez - sa robí od prvého až do piateho roku od vysadenia stromu. Výhonky sa skracujú o dve tretiny.  

Omladzovací rez - sa robí starým kríkom a konárom, ktoré sú suché alebo skrížené. Obnovuje sa vitalita stromu.

Udržiavací rez - pravidelný rez, ktorý prepúšťa svetlo do koreňov a udržiava stromy kvalitné.

Tvarovací rez - týmto rezom tvarujeme hlavne kríky do rôznych ľubovoľných tvarov.

 

Nikdy konáre nelámte. Vždy použite nožnice, nožík alebo pílku a snažte sa o kvalitný rez, najlepšie pri 30 až 45 stupňov.

 

Kŕmidlo pre vtáčiky

Veľa vtákov sa na zimu sťahuje do teplých krajín. Niektoré zostávajú a keď teplota klesne pod mínus 5 stupňov Celzia a krajina je pokrytá bielou prikrývkou, potrebujú nás. Predovšetkým potrebujú energetickú potravu. Čím je potrava pestrejšia, tým viac druhov vtákov môžeme pozorovať na našom krmitku.

Na výrobu dreveného kŕmidla potrebujete len pár drevených doštičiek, 4 drevené kolíky, očko na zavesenie klince a kladivo. 

1. Ako dno použite 2 centimetrovú dosku akéhokoľvek rozmeru

2. Po bokoch pribite steny cca 3 cm vysoké aby neodfúklo potravu

3. Do každého rohu pribite drevené kolíky dlhé cca 5-10 cm

4. Na kolíky pripevnite dosku, ktorá bude mať v strede otvor na očko, aby ste mohli kŕmidlo zavesiť

5. Nasypte potravu pre vtáčiky a môžete sa tešiť na skorú návštevu :)

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "Ako pripraviť kríky a stromy na zimu"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk