Ako pripraviť trávnik na zimu

 

Vedeli ste že, najrýchlejšia kosačka na svete Vám dokáže posekať záhradu pri rýchlosti až 240km/h ? Japonská Honda vyrobila stroj, ktorého akcelerácia je z 0 - 100km/h za necelé 4 sekundy. Kosačka Mean Mower V2 je zapísana v Guinnessovej knihe rekordov. No nebolo by to skvelé, mať posekaný trávnik za pár minút? A aj my sa v dnešnom článku budeme venovať koseniu a prípravy trávnika na zimu.

 

Hrabanie lístia

Pri hrabaní lístia sa záhradkári delia na dve skupiny. Do prvej patria ľudia, ktorí chcú mať dokonalý trávnik aj na jeseň. Potom je prirodzené, že sa oň musia starať a hrabať lístie každú chvíľu. Niekto to považuje za relax a ďalší sú toho názoru, že pod listami tráva nemôže dýchať. Druhá skupina ľudí si ho necháva na záhrade z dôvodu, že lístie dodáva tráve isté živiny k tomu aby sa na jar rýchlo prebudila a čas, ktorý by trávili hrabaním využiju iným spôsobom. Menšie plochy môžete pohrabat drevenými alebo kovovými hrablami a na väčšie plochy môžete použiť vysavač na lístie. Suché lístie sa využíva ako kurivo do krbu.

 

Kosenie

Prvým úkonom k zazimovaniu trávnatej časti je kosenie. Trávnik by sa mal posledný krát pokosiť ešte pred námrazami. Väčšinou sa sezóna končí koncom októbra ale ak teplota neklesne na dlhšiu dobu pod plus 7 stupňov celzia, stále máte čas na posledné úpravy Vášho trávnika. Koste vždy len suchý trávnik – pri kosení mokrého sa bude tráva lepiť na nože a ťažko sa dostane do zberného koša. Ak si chcete ušetrit na jar čas s hrabaním, tak posledné konesie urobte čo najneskôr. Trávu posekajte na výšku 3 – 5 cm, keby ju posekáte veľmi nízko tak nebude chránená pred mrazom.

 

Vertikutácia

Alebo aj veľmi obľúbený názov vertikulácia, slúži na vyhrabanie plsti, prerezanie a prevzdušnenie pôdy. Po kosení je to tá najlepšia vec, ktorú môžete pre svoj trávnik urobiť. Áno, síce bude chvíľu vyzerať hrozne ale nebojte sa toho. Úlohou vertikutácie je zlepšiť vrchnú aj podzemnú časť pôdy. Špeciálnym strojom na to určeným, sa zbavíte plste, buriny a mechu. Plsť totižto zabraňuje prenikaniu svetla, vody, ale aj vzduchu do pôdy a dokáže vytvoriť nepriepustnú vrstvu, ktorá bráni trávniku v dýchaní. Vertikutácia túto vrstvu odstráni a Vy doprajete Vášmu trávniku lepsí prienik svetla, vody, vzduchu a živín ku koreňom. Používá sa mechanický, elektrický či benzínový vertikulátor. Vertikutovať by ste mali na jar a na jeseň. A ak ste v tomto nový tak pozor! Trvá to dva krát dlhšie než pokosenie tej istej trávnatej plochy.

Pieskovanie

Ak chcete mať dokonalý trávnik, tak po vertikutácií je potrebné popieskovať. Vďaka piesku, pôda lepšie prijíma živiny, vodu, vyrovnáva pôdu a zapĺňa prázdne miesta v ktorých by sa inak tvorila burina. Najlepší je kremičitý piesok s nízkym obsahom vápenca. Na rovnomerné popieskovanie slúži posýpací vozík. Takto roztrúsený piesok sa väčšinou zaťahuje sieťou do povrchu.

 

 

Hnojenie

Veľkú pozornosť venujte hnojeniu. Ak nechcete byť na jar nemilo prekvapení, vždy používajte iba jesenné hnojivo s vysokým obsahom draslíku. Ten zabráni žltnutiu listov a tráva je odolnejšia voči hubovým ochoreniam. Miesta, ktoré su bez trávy, vyšlapané alebo zničené od slnka prekyprite, posejte trávnou smesov určenou na dosev a jemne zavlažte vodou. Pozor na silný prúd vody, ktorý by Vám mohol vyplaviť semiačka z pôdy. Tekuté hnojivo je ideálne pre dosev a granulované na nepoškodený trávnik.

 

 

A nezabúdajte "Komu sa nelení, tomu sa zelení". Ak Vašu záhradu dôkladte pripravíte na zimu, na jar sa Vám odmení.

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "Ako pripraviť trávnik na zimu"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk