Ako pripraviť záhradu na jar

Slniečko už vykukuje čoraz častejšie a na záhrade nás čaká veľa práce. Najlepší čas kedy začať pripravovať záhradu na jar je mesiac marec. 
V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ako na to. 


Skracovanie stromov a kríkov

Cez zimu sa stromy dostali do vegetačného kľudu tzv. zimného spánku a na jar je najlepšia príležitosť im dopriať nový vzhľad a bohatšiu úrodu. Nikdy konáre nelámte. Vždy použite nožnice, nožík, pílku alebo teleskopické nožnice s ktorými môžete prerezávať vysoké stromy. Snažte sa o kvalitný rez, najlepšie pri 30 až 45 stupňov. Správny a kvalitný rez totiž zabraňuje hubovým ochoreniam. 

 

Poznáme 4 druhy rezov: 

Výchovný rez - sa robí od prvého až do piateho roku od vysadenia stromu. Výhonky sa skracujú o dve tretiny.
Zmladzovací rez - sa robí starým kríkom a konárom, ktoré sú suché alebo skrížené. Obnovuje sa vitalita stromu.
Udržiavací rez - pravidelný rez, ktorý prepustí svetlo do koreňov a udržuje stromy kvalitné.
Tvarovací rez - týmto rezom tvarujeme hlavne kríky do rôznych ľubovoľných tvarov.

 

Potom ako vaše kríky a stromy ostriháte, pôdu pod nimi prekyprite a pohnojte jarným hnojivom.  
Ak ste pri rezaní poškodili konár, nebojte sa, stačí ak poskodenú časť natriete sadárskym voskom. 
A kedy je teda najvhodnejší čas na skracovanie ovocných stromov a kríkov?

 

Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou záhrad sú okrasné stromy a kríky. Veľa z nich na jar kvitne a na jeseň Vás odmenia svojimi krásnymi farbami. Vybrať  ten správny strom alebo krík sa môže zdať ťažké, ale my pre Vás máme 7 okrasných drevín, ktoré by na žiadnej záhrade nemali chýbať.  
V nasledujúcej tabuľke sa dozviete v ktorých mesiacoch okrasné stromy kvitnú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starostlivosť o trávnik

Prvé jarné slnečné lúče su ostré a často krát sa záhrada zobudí skor než si to záhradkár uvedomí. Prvý krok, ktorý by ste mali urobit je zbaviť sa listov, opadaných konárikov, kameňov a iných väčších nečistôt.. Keď Vám už nič nebráni v ceste tak zahájite prvé jarné sekanie. Pár dni po prvom posekaní, pôdu vertikutujte a to najlepšie vertikálne a aj horizontálne. Úlohou vertikutácie je zlepšenie vrchnej i podzemnej časti pôdy. Zbavíte sa plsti, buriny a machu. Plsť totižto zabraňuje prenikaniu svetla, vody, ale aj vzduchu do pôdy a dokáže vytvoriť nepriepustnú vrstvu, ktorá bráni trávniku v dýchaní. Vertikutácia túto vrstvu odstráni a Vy doprajete Vášmu trávniku lepší prienik svetla, vody, vzduchu a živín ku koreňom. Na menšie trávnaté plochy môžete použiť mechanicky vertikutator tzv. prevzdušňovacie hrable a na väčších plochách sa používa elektrický či benzínový vertikutátor. A pokiaľ ste v tom začiatočník pozor! Trvá to dva krát dlhšie než sekanie tej istej trávnatej plochy. 
Niekedy po vertikutácií zostanú holé miesta, ktoré potom dosejte zmesou na to určenou. 

 

Vytrhávanie buriny a hnojenie
Po vertikutacií nasleduje vytrhávanie buriny a vyhynutých rastlín. Burinu odstraňujte dôkladne, pretože má dlhé korene a ak ich neodstránite poriadne, môžu zase začať rásť. Tento odpad nikdy nevyhadzujte ku kompostu. Tam by mala tendenciu zase rásť. Nezabúdajte, že nie všetky druhy rastliniek sú zlé, niektoré slúžia ako potrava pre užitočný hmyz alebo vtáky, preto vždy zvážte kde sa nachádzajú a či je nevyhnutné ich vytrhávanie. 
Hnojenie na jar je veľmi dôležité. Vyberajte rýchlo pôsobiace hnojivá s dostatočným obsahom dusíka. Skvelou alternatívou je aj organické hnojivo. Myslite na to, že každá pôda je iná a preto by ste mali vyberať hnojivá podľa toho čo vo vašej pôde pestujete. 

 

Prajeme Vám bohatú úrodu a záhradkárstvu zdar 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "Ako pripraviť záhradu na jar"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk