Recepty na chutné jedlá zo zeleniny

Neviete ako spotrebovať Vašu tohtoročnú úrodu zeleniny? Prinášame Vám pár zaujímavých receptov zo zeleniny, ktoré sú rýchle, chutné a zdravé.

 

Paradajkovo-mrkvová polievka

Máte chuť na niečo teplé, ale varenie polievky Vám zaberie veľa času? S polievkovarom DOMO DO498BL máte polievku hotovú za 25 minút aj s jej prípravou. Knihu receptov dodávame k produktu.

Budeme potrebovať: 1 strúčik cesnaku, 2 vňate zeleru, 4 paradajky, 200 g mrkvy, 1 kocka zeleninového bujónu, 750 ml vody, soľ a korenie podľa chuti

Postup: Všetky suroviny vložíme do polievkovaru a zapneme program „smooth“. Polievka bude hotová do 20 minút. Podávať môžete s bazalkou, opečeným chlebom alebo syrom.

 

Tekvicová polievka

Budeme potrebovať: 375g olúpanej tekvice, 1 strúčik cesnaku, 2 paradajky, trochu olivového oleja, kúsok zázvoru, štipka čierneho korenia, 1 kocka zeleninového bujónu, 750 ml vody

Postup: Všetky suroviny vložíme do polievkovaru a zapneme program „smooth“.

 

 

Cestoviny s pestom a kuracími prsami

Doma vyrobené pesto (či už bazalkové, alebo akékoľvek iné) vždy chutí lepšie ako kupované. Je totiž vyrobené z čerstvých surovín a pravdepodobne hrá úlohu aj to, že ste si gurmánsku pochúťku vyrobili sami.

Na výrobu bazalkového pesta budeme potrebovať: 2 šálky bazalky, 1/2 šálky parmezánu, 1/2 šálky extra panenského olivového oleja, 1/3 šálky píniových orieškov, 3 strúčiky cesnaku, štipka soli

Postup: Všetko okrem olivového oleja vložte do Sencor 40024719 sekáčiku a v priebehu mixovania prilievame olivový olej. Mixér vypnite, keď bude zmes už dobre rozmixovaná, ale stále bude obsahovať malé kúsky (nebude z nej úplná kaša). Ochutnajte a prípadne dochuťte.

 

Na cestoviny pre dve osoby budeme potrebovať: 100 g cherry paradajok, 200 g cestovín podľa vlastného výberu, 250 g kuracích pŕs, 3 lyžice domáceho pesta, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, olej

Postup: Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody a varíme podľa návodu na obale. Kuracie prsia nasolíme a okoreníme. Na panvici si rozpálime olej a prsia osmažíme z oboch strán. Odložíme ich na tanier a do panvice dáme o restovať cesnak a nakrájané cherry paradajky, pridáme scedené cestoviny, pesto a dochutíme. Kuracie prsia nakrájame a podávame na cestovinách.  

 

Luxusné nakladané syry

Nakladaný hermelín je klasika, ktorá síce neomrzí, ale my Vám prinášame recept na nakladanú nivu s orechmi a marinovanú fetu s olivami a rozmarínom. Naložte si tieto syry do LEIFHEIT zaváracích pohárov s klipom a skladovanie bude hračkou.

Nakladaný plesnivý syr s orechmi

Na 4 porcie budeme potrebovať: 4 ks plesnivého syru, 4 strúčiky cesnaku, hrsť vlašských orechov, ½ lyžičky mletého bieleho korenia, lyžičku soli, čerstvý tymian, slnečnicový olej, 1 bielu cibuľu

Postup: Syry pozdĺžne rozpoľte a naplňte pastou z prelisovaného cesnaku, nadrobno nasekaných orechov, bieleho korenia, soli, lyžice tymianu a lyžice olivového oleja a naukladajte do uzatvárateľnej pohára. Syry prekladáme kolieskami cibule a čerstvým tymianom. Zalejte olejom a aspoň 3 dni nechajte odležať pri izbovej teplote.

 

Marinovaná feta s olivami a rozmarínom

Na 4 porcie budeme potrebovať: 150 g fety, hrsť olív (zelené alebo čierne podľa chuti), čerstvý rozmarín, 1 malú červenú cibuľu, olivový olej

Postup: Fetu nakrájame na kocky a v miske premiešame s olivami, rozmarínom a na kúsky nakrájanou cibuľou. Preložíme do uzatvárateľného pohára, zalejeme olejom a necháme aspoň týždeň odležať.  

 

Domáca vegeta

Sušičky potravín neslúžia len na sušenie ovocia ale aj zeleniny ako napríklad hríbov či zeleniny na prípravu domácej vegety.

Na 4 dózičky budeme potrebovať: 1 kg zeleru, 1 kg mrkvy, 1 kg koreňovej petržlenu, 500g cibule, 500g póru, 1 hrsť petržlenu, 1 hrsť pažítky, 5 strúčikov cesnaku, soľ, lyžička lahôdkové droždie

Postup: Všetku zeleninu a bylinky si umyjeme a osušíme. Koreňovú zeleninu nastrúhame na hrubo a cibuľu, pór a cesnak nakrájame na plátky.  Všetko usušíme v sušičke pri cca 40-50 ° C. Usušenú zmes rozmixujeme v DOMO DO9192MC na čo najjemnejšie a pridáme lyžičku lahôdkového droždia na chuť a ak soľ pre dlhšiu trvanlivosť.

 

Pečené kura s medovou horčicou s americkými zemiakmi

Vďaka jednoduchej a rýchlej údržbe je teplovzdušná fritéza obľúbená snáď vo všetkých domácnostiach. Je vyrobená z nepriľnavého materiálu a väčšina tekutín sa odparí do odkvapovej nádoby, ktorú stačí opláchnuť. Teplovzdušné fritézy sa tiež oveľa rýchlejšie nahrievajú, takže nemusíte na nič čakať. 

Pre dve osoby budeme potrebovať: 2 ks kuracích pŕs, 7 stredných zemiakov, 30 ml medu, 30 ml dijonskej horčice, 1 lyžička sladkej horčice, soľ, korenie, sušený cesnak, talianske korenie, olivový olej

Postup: Fritézu DOMO DO513FR predhrejeme na 200 ° C. Kuracie prsia ochutíme soľou a korením. Takto ochutené kúsky pečieme v celku na 200 ° C približne 15 min. V mise premiešajte horčicu s medom. Akonáhle pečené kura vyberiete z fritézy tak ho natrite pripravenou medovou horčicou. Je dôležité ho pomazať kým je ešte teplé, aby sa chute dostali dovnútra mäsa. Takto pomazané mäso necháme oddychovať zakryté a zatiaľ si spravíme zemiaky. Zemiaky nakrájame na "mesiačiky" a vložíme do misy. Pridáme olivový olej, sól, cesnak a talianske korenie. Fritézu nastavíme na 180 ° C a zemiaky dáme piecť. Čím menšie kusy zemiakov budú, tým sa rýchlejšie spravia. Odporúčame každých 10 minút zemiaky prehrabať.

 

Rizoto so špargľou a krevetami

Možno si poviete, že na to aby ste si uvarili ryžu nepotrebujete ďalší spotrebič, ale s ryžovarom Sencor 41005051 je ryža vždy dokonalá! Nepripáli sa, nie je vodnatá a hlavne Vy sa nemusíte o nič starať.

Pre 2 osoby budeme potrebovať: 250 g jazmínovej ryže, 1 malú cibuľu, 200 g kreviet, 600 ml horúceho vývaru, 130 g čerstvej špargle, 1 strúčik cesnaku, 15 g masla, olivový olej, šťavu z citróna, citrónovú kôru, lyžičku červenej papriky, mäta na ozdobu

Postup: Ryžu prepláchneme a dáme ju do ryžovaru. Pridáme vývar a najemno nakrájanú cibuľu. Ryžovar zapneme a čakáme 15 minút. Potom ryžu premiešame a do ryžovaru pridáme parný kôš. Do neho nakrájame čerstvú špargľa, opäť zavrieme a zapneme. Kým sa nám ryža varí, na panvici si osmažíme krevety s cesnakom a soľou. Po 20 minútach vyberieme špargľu, nakrájame ju, vmiešame do ryže a pridáme maslo, papriku, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Všetko spolu premiešame a môžeme podávať. Na záver ako ozdobu môžete použiť mätu.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť :)

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

0 Komentáre k "Recepty na chutné jedlá zo zeleniny"

Napísať komentár

Vaše meno:


Váš komentár: Poznámka: HTML nie je preložené!

Opíšte kód z obrázku do políčka nižšie:



© 2007 - 2024 StavbaEU.sk